Spring naar content

Het verhaal van Djayden

Djayden (26) woonde in een beschermde woonvorm van Kwintes in Amersfoort. Van zijn begeleider hoort hij over WijCk Wonen in Amersfoort. Djayden is zich dan al aan het oriënteren op zelfstandig wonen. Hij wil graag op zichzelf wonen, maar niet helemaal alleen ergens in een wijk. WijCk Wonen sluit aan bij zijn wensen: zelfstandig wonen in een eigen studio, maar wel in een complex met anderen. ‘Ik wist dat het om gemengd wonen ging, voor mensen met en zonder begeleiding. Maar dat maakte mij niet uit. Nu ik er woon weet ik niet eens precies wie wel of geen begeleiding heeft. En het verandert ook: zelf heb ik nu ook geen begeleiding meer.’

Djayden maakt deel uit van het serviceteam van Kwintes en op die manier is hij vanaf het begin betrokken bij WijCk Wonen. Hij heeft vooral een bijdrage geleverd aan het schilderwerk in het gebouw. ‘Daar heb ik echt heel veel uren in zitten. Ontzettend leuk om te doen. Zo heb ik al vanaf het begin meegeholpen aan het wonen hier.’

‘Samen houden we de boel netjes’

Bij zijn aanmelding is Djayden gevraagd of hij een rol in het zelfbeheer wil vervullen. Voor hem is het een mooie manier om in contact te komen en te blijven met de mensen om hem heen. Hij besluit gangmaker te worden van zijn verdieping. ‘Het was even zoeken naar hoe ik mijn rol moest vormgeven, maar inmiddels loopt het prima. We hebben af en toe een gangvergadering, we hebben de schoonmaaktaken verdeeld voor de gangen en wasruimte en we houden de boel netjes. We hebben als beheerders ook een soort communicatietraining gehad en dat was erg handig en leerzaam.’

Inmiddels heeft een andere bewoner van de verdieping de rol van gangmaker overgenomen en is Djayden assistent-pandbeheerder geworden. ‘Nu ben ik intern aanspreekpunt voor de beheerders en soms voor externe partijen en voor Kwintes. Ik ben nu meer betrokken bij dingen die het hele pand aangaan. Zo houd ik een oogje in het zeil wat betreft het parkeren, de schoonmaak en (brand)veiligheid in de gangen en bijvoorbeeld de tuin. Ik ben ook bij het koffiemoment voor nieuwe bewoners. Geleidelijk groei ik steeds meer in deze nieuwe rol.’

Geen begeleiding meer nodig

Djayden heeft het naar zijn zin in WijCk Wonen Amersfoort. Hij woont er met veel plezier, begeleiding heeft hij inmiddels niet meer nodig en hij haalt voldoening uit zijn rol als beheerder.

‘Voorlopig blijf ik hier nog wel wonen, maar als er in de toekomst ergens in de stad een mooi betaalbaar tweekamerappartement beschikbaar komt, dan maak ik waarschijnlijk wel een volgende stap.’