Spring naar content

Het verhaal van Bas

Bas (22) heeft zijn hele leven in Amersfoort gewoond. Als zijn ouders naar een andere stad gaan verhuizen, terwijl Bas nog in Amersfoort studeert, gaat hij op zoek naar een eigen woonruimte. Een studentenhuis, waarin je van alles samen moet delen, lijkt hem niks. Hij wil liever zijn eigen studio.

Tijdens een zoektocht ziet hij een Facebook advertentie over WijCk Wonen in Amersfoort. De locatie in de binnenstad is natuurlijk perfect. Hij meldt zich aan als belangstellende. ‘Tijdens het aanmeldgesprek kwam ik meer te weten over gemend wonen. Ik had nog nooit over Kwintes gehoord. Maar ik vond het een mooi concept en wilde ook wel een beheerdersrol op mij nemen als ik dat kon combineren met mijn studie.’

Eigen studio bouwen

Bas is een bewoner van het eerste uur. Samen met de andere bewoners bouwde hij mee aan zijn eigen studio. ‘Dat is wel een bijzondere en unieke ervaring, dat je samen met andere bewoners meebouwt aan je eigen wooncomplex.’ Als hij er woont, wordt hij gangmaker van zijn gang. Hij is voor de bewoners van zijn gang het eerste aanspreekpunt en bij vragen kunnen ze bij hem terecht. Andersom benadert hij zijn buren en zorgt hij ervoor dat de boel op orde blijft. ‘Het ging eigenlijk als vanzelf, heel natuurlijk, ik heb het niet als een nadrukkelijke rol ervaren.’ Naast gangmaker is Bas een tijdje communicatiebeheerder geweest samen met een andere bewoonster. Ze beheren de Facebookpagina, waar bewoners zich voorstellen en waarin uitnodigingen voor bijeenkomsten en activiteiten staan.

Verschillende achtergronden bij elkaar

‘WijCk Wonen is eigenlijk gewoon wonen. Je woont met mensen met verschillende achtergronden bij elkaar, maar hebt geen idee wie er wel of geen begeleidingsvraag heeft. Dat maakt ook niet uit. Het is een relaxte manier van samen wonen met andere mensen. De bewoners hebben elkaar sinds de start van het project wel gevonden, iedereen op zijn eigen manier en net waar iemand behoefte aan heeft. Ik heb er ruim anderhalf jaar met veel plezier gewoond.’ Bas is inmiddels afgestudeerd en heeft een baan. Hij heeft zijn studio bij WijCk Wonen opgezegd en is samen met zijn vriendin op zoek naar een koopwoning.